Pagina's

donderdag 5 maart 2015

De lente is op komst...

De lente is op komst en dat laat zich al voelen door het zonnetje dat al op is als ik naar het werk ga (dat geeft een instant smile op mijn gezicht) en de zon die nog net niet onder is als ik naar huis ga (geweldig als ik niet in het donker moet tasten naar waar mijn auto nu weer staat, en waar zit dat slot nu ook alweer?). Maar ik denk dat de lente vooral ook voelbaar is in de stoffenkast van vele naaisters. De mijne wordt alvast lenteklaar gemaakt. De winterstofjes worden nog zoveel mogelijk verwerkt, en de andere worden mooi geklasseerd zodat er plaats is voor nieuwe frisse zomerstofjes. En om die plaats te vullen, moet ik natuurlijk op stoffenjacht. En erg dat ik dat vind! NOT!!!! Hihihihi.

En de jacht is eigenlijk al begonnen. Net na de solden heb ik een paar mooie stofjes kunnen scoren bij Modecoupon in St-Niklaas. Morgen ga ik naar het stoffenspektakel in Gent. Ik ging eerst niet gaan, maar mijn mama heeft ritsen nodig. En eigenlijk is elk excuus om tussen stofjes te kunnen snuisteren goed, dus "ja mama, ik ga wel mee!" :-D

Maar niet onvoorbereid! Het is mij nu al zoveel keer overkomen dat je daar staat op zo'n stoffenbeurs of in de winkel en dat ik denk: hoeveel heb ik daarvoor nu weer nodig? Dus ik reken een marge in. Maar toch kom ik vaak terug met dingen die niet direct een eindbestemming vinden, teveel stof, of net teweinig. En dat vind ik gewoon jammer! Zo blijft mijn kast vol met dingen die te kort zijn om nog wat mee te doen. Dus deze keer pakken we het anders aan.

Ooit zag ik ergens een naaiplanner passeren en die leek mij wel wat. Alleen: op zo'n A4 blad alles opschrijven is niet zo praktisch om mee te nemen naar de winkel. Al mijn patronen meenemen ook niet, dus er moet toch wat op te vinden zijn. Een naaiplanner thuis heb ik niet nodig. Als ik wil naaien kijk ik op mijn hoopje "projecten die ik moet afwerken" of ik ga even dromen voor mijn stoffenkast. Maar in de winkel heb ik wel wat begeleiding nodig. Dus bedacht ik deze week mijn eigen systeem.

Eerst nam ik een hele hoop A4-tjes en scheurde die in twee om zo A5-jes te bekomen.
Op elk blaadje staat wat ik juist wil maken, voor prinsesje staat erbij welke maten kunnen gemaakt worden met dat patroon (want kleine meisjes groeien nu eenmaal), welke soort stof ik beter neem, wat ik juist nodig heb en natuurijk een tekening van het patroon om snel te weten waarover het gaat. Zelfs het niveau staat erbij. Als ik dus zin heb in een snel-klaar projectje weet ik dus ook direct welk patroontje ik beter wel of niet neem.
Als ik dan op een stofje val, en denk er vb een kleedje van te maken, dan kan ik vlug even bladeren in mijn mapje en zie ik hoeveel ik nodig heb voor het kleedje dat ik in dat stofje zie. Makkelijk toch? Alles wordt gescheiden met labeltjes: kleedjes voor mij, tops en truien voor mij, dingen voor prinses, dingen voor manlief,... En helemaal vooraan zit een lijstje met dingen die ik echt nodig heb, vb lockgaren, ritsen,...
Mijn plan liep perfect tot ik mijn patronen begon te overlopen. Ik heb er wel wat werk aan gehad eigenlijk, maar bleef toch vleitig verder doen want het zou lonen, ik was er echt van overtuigd. Maar dat ik zoveel patronen had, was ik even uit het oog verloren (met dank aan een abonnement LMV dat ik cadeau heb gekregen en een hele hoop patronen da ik heb kunnen kopen met een cadeaubon van Veritas). Geen wonder dat ik mijn overzicht verloor...Eenmaal klaar, zat alles in mijn mapje en ik durf eigenlijk niet te tellen hoeveel geplande projectjes ik heb...Natuurlijk moet niet alles gemaakt worden, het blijft tenslotte een hobby. Het belangrijkste is dat ik een poging heb ondernomen om slimmer te shoppen. En of mijn methode werkt, dat zie ik morgen wel ;-)

1 opmerking:

  1. Hey Lies, dat was duidelijk een hele karwei! Maar het loont waarschijnlijk wel.
    Veritas staat sinds kort ook op de stoffenspektakels en in onze winkels vind je ook altijd leuke stofjes voor jouw patronen.

    Creatieve groetjes,
    Het hele Veritas-team

    BeantwoordenVerwijderen